Violet Floriken

(Lophura ignita)

 

Violet Floriken je takođe poznat kao Malajski Floriken. Oni su endemična vrsta Malezije i Sumatre.

Opis:

Mužijaci imaju veoma sjajno plavo/crno perje. Gornja polovina savijenog repa je čisto bela. Imaju kontrastne bele šare sa obe strane tela. One deluju veoma impresivno uz plavu kožu lica i žbunovitu krestu.

Ženke nemaju tako raskošnu obojenost kao njihovi mužijaci, ali su ljupke ptice. One su kestenjasto braon sa nešto spuštenijom krestom za razliku od mužijaka. Ženke takođe imaju plavu kožu lica, a pera na grudima su oivičena belom bojom.

Podaci ptičara:

Pošto su ove ptice iz tropskih krajeva, u hladnim mesecima zahtevaju  grejanje. Temperatura u njihovim skloništima treba da bude najmanje 5°C. Međutim njih je lako gajiti jer nisu problematični što se tiče hrane.

Kao i veliki broj vrsta fazana Floriken mužjak može da bude veoma agresivan prema svojoj partnerki tokom sezone parenja. Zbog toga je potrebno napraviti dovoljno zaklona u kavezu da bi ženka imala gde da se sakrije ako zatreba. Florikeni su savršeno srećni i napredni u kavezima 45 cm sa 30 cm

Ličnost:

Florikeni imaju izvanrednu ličnost i prave neke veoma neobične zvuke, pogotovo ako su ljuti ili uznemireni.

Oni nas zabavljaju svojim grimasama i mogu da budu veoma prijateljske ptice kao što je zaista izvanredno gledati ih u kavezu.

Parenje

Vreme kada leže jaja: Počinju da legu krajem aprila.

Vreme kada su sposobni za parenje: U njihovoj trećoj godini. To jeste dug period ali vredi čekati.

Veličina gnezda: 5 do 8 jaja.